ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ

Συνεισφορά της κτηνοτροφίας στη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (2024)

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των στάσεων και των απόψεων των ανθρώπων που ασχολούνται με την κτηνοτροφία στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, σχετικά με το μέλλον της ίδιας της κτηνοτροφίας, ως αρωγός στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Επιμέρους ερευνητικοί στόχοι είναι: (α) Πόσο ενημερωμένοι είναι οι κτηνοτρόφοι, σχετικά με δράσεις και προγράμματα τόσο από το σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΠ) 2023-2027, όσο και από άλλα προγράμματα που παράλληλα τους προσφέρουν οικονομικές ενισχύσεις-επιδοτήσεις;, (β) Αποτελεί η ενασχόληση, των παιδιών των κτηνοτρόφων, με την κτηνοτροφία ένα επιπλέον κίνητρο για τους ίδιους, έτσι ώστε να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας μικρής ή οικογενειακής επιχείρησης μεταποίησης των κτηνοτροφικών τους προϊόντων;, (γ) Το είδος της κτηνοτροφίας που ασκείται είναι στοιχείο που επηρεάζει το πόσο ενημερωμένος είναι ένας κτηνοτρόφος σχετικά με κτηνοτροφικά θέματα και προγράμματα;, (δ) Η ηλικία ή η μόρφωση των κτηνοτρόφων αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει τις απόψεις τους σχετικά με το που πρέπει να δοθεί έμφαση για τη βελτίωση της οικονομίας της περιοχής, σε σχέση με την κτηνοτροφία; Για την επίτευξη του σκοπού και την απάντηση των ερευνητικών ερωτημάτων πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου με 39 ερωτήσεις κλειστού τύπου. Το δείγμα της έρευνας αποτελέσαν 50 κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στη Φθιώτιδα και επιλέχτηκε τυχαία από μια λίστα εγγεγραμμένων σε τοπικά μητρώα κτηνοτρόφων. Τα δεδομένα κωδικοποιήθηκαν και επεξεργάστηκαν με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS. Η ανάλυση αποτελείται από Περιγραφική και Επαγωγική στατιστική. Κύρια ευρήματα της έρευνας είναι: (α) Οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι είναι λίγο ή καθόλου ενημερωμένοι σχετικά με προγράμματα από το σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΠ) 2023-2027, αν και στην μεγάλη τους πλειοψηφία λαμβάνουν ήδη κάποια ενίσχυση-επιχορήγηση, (β) Οι συμμετέχοντες εμφανίζονται μοιρασμένοι στο αν θα παρότρυναν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, (γ) Οι κτηνοτρόφοι που διαθέτουν σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες είναι αρκετά πιο ενημερωμένοι πάνω σε θέματα κτηνοτροφίας και προγράμματα, σε αντίθεση με τους κτηνοτρόφους που έχουν παραδοσιακές μονάδες ή ασκούν νομαδική κτηνοτροφία. Τέλος, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι νεότεροι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στον αγροτουρισμό/οικοτουρισμό, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους ηλικιακά κτηνοτρόφους που πιστεύουν ότι θα πρέπει να στραφούμε προς τη γεωργία. Η μόρφωση δεν παίζει κανέναν ρόλο στις παραπάνω επιλογές.

Τσοχαντάρη Βασιλική

http://hdl.handle.net/10329/8227

Κοινωνική αποδοχή και στάσεις αναφορικά με την εγκατάσταση και χρήση φωτοβολταϊκών πάρκων (2024)

Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας απώτερος στόχος είναι η σύνδεση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς την επιβάρυνση του περιβάλλοντος καθώς και την άμβλυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την κοινωνική αποδοχή τους και τις στάσεις που διαμορφώνονται. Αρχικά θα γίνει ανάλυση των πιο γνωστών μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και μία ιστορική αναδρομή σε γενικότερο επίπεδο στον κόσμο αλλά και την Ελλάδα ενώ θα αναφερθούν τόσο οι προοπτικές όσο και τα προβλήματα που προκύπτουν. Στην συνέχεια γίνει ιδιαίτερη αναφορά και ανάλυση στην πιο δημοφιλή και αναπτυσσόμενη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας, την ηλιακή ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα θα γίνει μία αναδρομή στην εξέλιξη της τεχνολογίας της ηλιακής ενέργειας, ενώ θα γίνει εστίαση στη νομοθεσία που έχει θεσπιστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα θα γίνει αναφορά στις κατηγορίες φωτοβολταϊκών καθώς και στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προκύπτουν από την εγκατάσταση και χρήση τους, ενώ θα προβληθούν και οι μελλοντικές προοπτικές τους. Στην συνέχεια θα αναδειχθεί η σημαντικότητα της κοινωνικής αποδοχής των τεχνολογιών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην εφαρμογή και πραγμάτωση των στόχων της ενεργειακής πολιτικής καθώς και των στάσεων που διαμορφώνονται. Στο πλαίσιο αυτό μέσω δειγματοληπτικής έρευνας θα εξαχθούν αποτελέσματα και συμπεράσματα σε σχέση με την εγκατάσταση και τη χρήση φωτοβολταϊκών με τόπο αναφοράς την περιοχή της πόλης του Καρπενησίου. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση και από την οποία θα προκύψουν γενικά και καθολικά συμπεράσματα.

Καλύβα  Έλλη  

URI: http://hdl.handle.net/10329/8223

Η επίδραση της βόσκησης σε ορισμένες εδαφικές παραμέτρους σε δασολίβαδο βαλανιδιάς (Quercus ithaburensis subsp. Macrolepis) της Δυτικής Ελλάδας (2020)

Τα δασολιβαδικά συστήματα βαλανιδιάς (Quercus ithaburensis subs. macrolepis), καλύπτουν σχετικά μεγάλες περιοχές στην Ελλάδα (περίπου 30.000 εκτάρια) και αποτελούν σημαντικό τύπο βλάστησης με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για μικτά συστήματα, τα οποία αποτελούνται από βαλανιδιές (Quercus ithaburensis subs. macrolepis), με πυκνότητα κόμης όχι μεγαλύτερη από 40% και τη βλάστηση του υπορόφου να αποτελείται από ποώδη και ξυλώδη είδη (θάμνοι). Τα είδη του ανωρόφου χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βαλανιδιών και φυλλώματος, που προορίζονται για ζωοτροφές, ενώ η βλάστηση του υπορόφου χρησιμοποιείται απευθείας από το κτηνοτροφικό κεφάλαιο της περιοχής μέσω της βόσκησης, καθιστώντας τα πολύτιμα μέρη για την κτηνοτροφία. Από την άλλη πλευρά, τα δασολιβαδικά συστήματα κατέχουν σημαντικό περιβαλλοντικό ρόλο, επειδή προστατεύουν το έδαφος από διάβρωση, εξασφαλίζουν αυξημένη βιοποικιλότητα, ρυθμίζουν τη δέσμευση άνθρακα και ελέγχουν την υδρολογία των βουνών. Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή διερευνώνται οι επιδράσεις της βόσκησης σε ορισμένες ιδιότητες του εδάφους ενός δασολίβαδου βαλανιδιάς (Quercus ithaburensis subs. macrolepis) το οποίο βοσκείται από πρόβατα. Η έκταση του δάσους μειώνεται συνεχώς καθώς οι κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων το θεωρούν αποκλειστικά φορέα παροχής καυσόξυλων ή μελλοντικό αγροτεμάχιο για καλλιέργεια. Η διατήρησή του έχει μεγάλη σημασία για πολλούς λόγους και μπορεί να επιτευχθεί είτε με επιδοτήσεις είτε με άλλους οικονομικούς πόρους. Για τη μελέτη της επίδρασης της βόσκησης στο έδαφος, αξιολογήθηκαν ορισμένες εδαφικές παράμετροι σε 9 ζεύγη (18 συνολικά) πειραματικών επιφανειών σε δασολίβαδο δάσους βαλανιδιάς (Quercus ithaburensis subs. Macrolepis) (Αιτωλοακαρνανία, Ελλάδα). Οι μισές (από κάθε ζεύγος) επιφάνειες είναι περιφραγμένες από το 2014. Τα δείγματα εδάφους συλλέχθηκαν το Δεκέμβριο του 2019 και αναλύθηκαν για ορισμένες εδαφικές ιδιότητες (pH, % SOM και % μηχανική σύσταση), χρησιμοποιώντας διεθνώς αναγνωρισμένες διαδικασίες. Οι δειγματοληψίες εδάφους έγιναν σε πέντε σημεία κάθε επιφάνειες με πλαίσια διαστάσεων 0,50 Χ 0,50 m. Οι ειδικοί στόχοι της εργασίας ήταν η αξιολόγηση α. της επίδρασης της σκίασης των δένδρων σε ορισμένες εδαφικές ιδιότητες, β. των επιπτώσεων της βόσκησης σε ορισμένες εδαφικές ιδιότητες και γ. των αποτελεσμάτων της προστασίας από τη βόσκηση σε ορισμένες εδαφικές ιδιότητες.

Valonia oak silvopastoral systems cover relatively large areas in Greece (about 30,000 ha) and constitute an important vegetation type with great economic and environmental interest. They are mixed systems composed of valonia oak trees with a crown density of no more than 40% and understory vegetation consisted of herbaceous and woody species (shrubs). The overstory species are used for the production of acorns and foliage to be fed to livestock while the understory vegetation is directly used by sheep and goats with grazing, making them invaluable areas for livestock production. On the other hand, valonia oak systems play a significant environmental role because they protect the soil from erosion, ensure an increased biodiversity, regulate the carbon sequestration, and control mountain hydrology. In this Master of Science Thesis, the effects of grazing on certain soil properties of a Quercus ithaburensis subs. macrolepis silvopastoral system in combination with sheep, are investigated and discussed. Nowadays its area continuously decreases as surrounding communities’ habitants consider it solely as a fire-wood provider or as a future agricultural field. Its preservation is of great importance for numerous reasons and may be accomplished by subsidies or other financial intensives. Specific objectives of the study were: a. to compare the effect of tree crown on certain soil properties (pH, % SOM, and % mechanical composition), b. to assess the effects of grazing on certain soil properties (pH, % SOM, and % mechanical composition), and c. to determine the effects of protection from grazing on certain soil properties (pH, % SOM, and % mechanical composition). The above parameters were evaluated in 9 paired plots (18 in total) in the valonia oak silvopastoral system (Aitoloakarnania, Greece). Half of the plots are fenced since 2014. Soil samples were collected in December 2019 and were analysed for certain soil properties (pH, % SOM, and % mechanical composition), using standard procedures. Sampling points included five quadrates (0.50X0.50 m) located in a cross design. Statistical differences were found in some of the parameters tested. On an overall basis, it appears that grazing had no effect on the soil factors tested nor the presence of the tree crown. Based on the results, grazing had no effect on soil properties of a valonia oak silvopastoral system. To conclude, grazing may influence positively the ecosystems balance if applied under a management plan taking into account factors such as the uniform distribution of livestock over the grazing area.

http://dspace.aua.gr/xmlui/handle/10329/7280

Μεταπτυχιακός φοιτητής: ΝΟΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Επιστημονικός Επιβλέπων: ΠΑΝΤΕΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Αστικό Πράσινο  για την πόλη του Καρπενησίου (2020)

Η εγκατάσταση πρασίνου στις πόλεις είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα. Θα πρέπει να επιδιώκεται η χρήση των αυτοφυών φυτών και τα ξενικά να αποφεύγονται για οικολογικούς λόγους, περιβαλλοντικούς, αποφυγής αλλεργιών και αισθητικούς. Θα ήταν χρήσιμο να ερευνηθεί από τον μελετητή ακόμα και τα αυτοφυή είδη, το ιστορικό και αναφορές για την προσαρμογή και επιβίωση των φυτών. Σε κάθε σχεδιασμό πρέπει να ερευνάται η αποδοχή του έργου από τους περιοίκους και τις ενδιαφερόμενες κοινωνικές ομάδες (κοινωνικοοικονομική έρευνα, ερωτηματολόγια). Η στάση των πολιτών για το πράσινο είναι αποφασιστικός παράγοντας για την επιτυχία. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και η αξιολόγηση των δένδρων σε δενδροστοιχίες, πάρκα και γενικά μέσα στα όρια του αστικού πρασίνου στην πόλη του Καρπενησίου, καθώς και η διατύπωση προτάσεων για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασής του, όπως και για τη σωστή εκλογή των δασοπονικών ειδών, τόσο από οικολογικής άποψης, όσο και ανάλογα με τον σκοπό χρήσης τους.

μειονεκτικών περιοχών.

Μεταπτυχιακός φοιτητής: ΚΑΡΒΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Επιστημονικός Επιβλέπων: ΠΑΝΤΕΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην αειφόρο ανάπτυξη της Ευρυτανίας (2021)

Η Ευρυτανία, με πρωτεύουσα το Καρπενήσι, είναι ο πιο ορεινός νομός της Στερεάς Ελλάδας. Ο πρωτογενής τομέας, ειδικά αυτός της κτηνοτροφίας, μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τους πυλώνες της οικονομικής της ανάπτυξης. Παραδοσιακά, οι κάτοικοι της υπαίθρου ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και ελάχιστα με τη γεωργία. Η κατάσταση που αφορά την ανάπτυξη και τα προβλήματα της Ευρυτανίας, και ειδικά του πρωτογενή τομέα, είναι στάσιμη τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η συρρίκνωση του πληθυσμού της και ο οικονομικός μαρασμός, είναι διαχρονικά ζητήματα τα οποία έχουν απασχολήσει τους τοπικούς φορείς επανειλημμένα μέχρι σήμερα. Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας αλλά και την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του COVID19, καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη να στραφούμε στον πρωτογενή τομέα και να τον κάνουμε βιώσιμο και ανταγωνιστικό. Σύμφωνα με τα παραπάνω, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ορεινή κτηνοτροφία της Ευρυτανίας έτσι ώστε να ξεπεράσει τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται τις τελευταίες δεκαετίες και γενικός στόχος αυτής της Μεταπτυχιακής Διατριβής είναι η συμβολή σε αυτή την προοπτική. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εργασίας το θέμα ερευνήθηκε σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης, μέσα από στοιχεία και πληροφορίες που συλλέχθηκαν από φορείς του δημοσίου και από έντυπης και ψηφιακής μορφής πηγές και η δεύτερη κατεύθυνση αφορά την καταγραφή και αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης με απευθείας επικοινωνία με τους άμεσα ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους. Από την έρευνα εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα που αφορούν προβλήματα στην υποδομή, τη διαχείριση, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Οι προτάσεις για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Ευρυτανία αποσκοπούν στη βελτίωση της παραγωγικότητας των εκτροφών, των συνθηκών εργασίας, των παραγόμενων προϊόντων αλλά και στην αύξηση του γεωργικού εισοδήματος και κρίνεται αναγκαία η θέσπιση ειδικών μέτρων από την Πολιτεία, για τη στήριξη της κτηνοτροφίας ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Evritania, with Karpenisi as capital, is the most mountainous Prefecture of Central Greece. The primary sector, especially livestock-farming and tourism, are the pillars of its economic development. Traditionally, the residents of the countryside were engaged mostly in livestock-farming and less in agriculture. The condition, regarding the development and the problems of Evritania and especially of the primary sector, has been stagnant for the last thirty years. The shrinking population and the economic decline are timeless issues that concern local policy makers repeatedly to this day. The economic crisis of the last decade, as well as the crisis caused by the COVID19 pandemic, makes it imperative that we turn to the primary sector and make it sustainable and competitive. According to the above, special emphasis should be given to the mountain livestock of Evritania in order to overcome the impasses in which it finds itself in the last decades. The major goal of this Master’s Thesis is to contribute to this perspective. To investigate this goal, the work comprised of two research directions. The first concerned the evaluation of the current situation, through data and information collected from public bodies and from print and digital sources and the second direction concerns the recording and evaluation of the current situation by direct communication with the stakeholders directly concerned. The research drew important conclusions regarding problems in the infrastructure, management, sustainability and competitiveness of livestock farms. The proposals for the development of livestock in Evritania aim to improve the productivity of farms, working conditions, products produced but also to increase agricultural income and it is necessary to introduce special measures by the State to support mountainous and disadvantaged farming areas.

http://dspace.aua.gr/xmlui/handle/10329/7379

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια: ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Επιστημονικός Επιβλέπων: ΠΑΝΤΕΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

En | Ger | Fr | It »