18 IOYNIOY- Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας

Γιατί η διαχείριση του φυσικού μας χώρου, του περιβάλλοντος, συνδέεται άμεσα με το φαγητό, την μεγαλύτερη συλλογική και πολιτιστική ανθρώπινη έκφραση. Στην ορεινή μας επαρχία γιορτάζουμε καθημερινά διατροφικά, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε νόστιμα και βιώσιμα! Η κτηνοτροφία της Ευρυτανικής γης, μας διαθέτει προϊόντα ιδιαίτερης διατροφικής ποιότητας και αξίας. Οι μικροί οικογενειακοί κήποι, τα περιβόλια και τα κηπάρια στα σπίτια των κοινοτήτων μας, όταν δουλευτούν καλά, προσφέρουν κάθε τι που το νοικοκυριό χρειάζεται: πατάτες, κρεμμύδια, καλαμπόκι, λαχανικά, μυρωδικά, φρούτα και εξαιρετικά κολοκύθια για την τοπική συνταγή της πίτας!

Περιβόλι με ποικιλία οπωροφόρων, αμπέλι και κήπος με ετήσια λαχανικά στην κοινότητα Παυλοπούλου -Παπαδιάς.

  • Ασκώντας Αγροδασοπονία στην πράξη έχουμε την χαρά να :
  • Χρησιμοποιούμε μόνο εποχικές και τοπικές πρώτες ύλες!
  • Επιλέγουμε πιστοποιημένους προμηθευτές με μικρές παραγωγές μελιού, καρπών, δημητριακών!
  • Αναζητούμε και δοκιμάζουμε τοπικές γεύσεις και προϊόντα!
  • Αξιοποιούμε δημιουργικά τη μαγειρική παράδοση διατηρώντας τη ζωντανή!
  • Συλλέγουμε εποχιακά από τη φύση άγρια μανιτάρια, άγρια σπαράγγια, κρίταμα, ζοχούς, τσουκνίδες, και πολλά άλλα βρώσιμα χόρτα
  • Μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων εκτρέφοντας πουλερικά και ανακυκλώνουμε την παραγόμενη ύλη στο κομπόστ του κήπου.

Λάδι υψηλής διατροφικής αξίας από ορεινούς ελαιώνες των κοινοτήτων της Λίμνης Κρεμαστών, Αγράφων.

Εξαιρετικής ποιότητας καλλιέργεια αρώνιας από την οικογένεια Παναγιώτη και Σοφίας Παρούτσα στην κοινότητα Αγίας Τριάδας Καρπενησίου.

Γαλακτοκομικά προϊόντα με την ταυτότητα της τοπικής παραγωγής από την οικογενειακή κτηνοτροφική επιχείρηση Γαλανού, στο Καρπενήσι. Προϊόντα βόσκησης σε βοσκοτόπια του Τυμφρηστού, περιοχής του Δικτύου NATURA2000.

En | Ger | Fr | It »